۱۱ دی ۱۳۹۳، ۲۰:۱۰

ارائه مقالات همایش سیره علوی؛

امام علی(ع) گنجینه علوم آفرینش/ سبک زندگی اسلامی به جامعه معرفی شود

امام علی(ع) گنجینه علوم آفرینش/ سبک زندگی اسلامی به جامعه معرفی شود

خرم آباد - عضو هئیت علمی دانشگاه لرستان گفت: لازم است سبک زندگی اسلامی مورد بازشناشی قرار گرفته و به جامعه معرفی شود.

به گزارش خبرنگار مهر، کبری خسروی عصر پنجشنبه در ششمین همایش سیره علوی در خرم آباد به ارائه مقاله خود با موضوع آداب گفتاری حاکم بر سبک زندگی اسلامی از دیدگاه نهج البلاغه پرداخت.

وی با اشاره به اینکه مفهوم سبک زندگی برای نخستین بار در کشور توسط مقام معظم رهبری در سفر به استان خراسان مطرح شد اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب اسلامی رفتار اجتماعی را تابع تفسیر انسان ها از زندگی می داند.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه سبک زندگی نشان دهنده نوعی جهان بینی و فرهنگ حاکم بر جامعه است افزود: در جامعه امروزی ما که به شدت مورد تهاجم فرهنگی از سوی جوامع غربی قرار گرفته لازم است سبک زندگی اسلامی مورد بازشناشی قرار گرفته و به جامعه معرفی شود.

خسروی از جمله مولفه های سبک زندگی که حضرت علی(ع) در بسیاری از احادیث خود به آن اشاره کرده است را بحث آداب گفتاری خواند و گفت: آداب گفتاری سلبی و آداب گفتاری ایجابی بخش اصلی مقاله را تشکیل می دهد.

وی افزود: منظور از آداب گفتاری ایجابی آدابی است که در تعامل با دیگران باید آن را رعایت کرد و منظور از آداب گفتاری سلبی اموری است که در تعامل با دیگران باید از آن پرهیز کرد.

عضو هئیت علمی دانشگاه لرستان خوش گویی و خوش زبانی، صداقت، کم گویی و گزیده گویی، رازداری و سپاسگذاری را از آداب گفتاری ایجابی دانست و عنوان کرد: امام علی (ع) در مورد خوش زبانی می فرماید: زیبا سخن بگویید تا جواب زیبا بشنوید.

خسروی به برخی موارد آداب گفتاری سلبی که انسان بایستی از آن ها دوری کند اشاره کرد و بیان داشت: غیبت و عیب جویی، بهتان و تهمت، دروغ، سخن چینی، استهزاء، لعن و نفرین و ناسزاگویی از جمله آداب گفتاری سلبی هستند.

وی افزود: امام علی(ع) در مذمت دروغ گفتن می فرماید: دروغ انسان را به نفاق می کشاند و دروغ کلید تمام بدی ها است.

این استاد دانشگاه لرستان به بیان نتایج حاصله از مقاله خود پرداخت و اظهار داشت: آداب گفتاری جلوه تحقق عینی سبک زندگی است که با تقویت آداب گفتاری و فاصله گرفتن از آداب سلبی می توان در مسیر سبک زندگی اسلامی حرکت کرد.

امام علی (ع) گنجینه علوم آفرینش هستند

فرشته صفاری دیگر ارائه دهنده مقاله در ششمین همایش ملی سیره علوی با موضوع فرهنگ دانش پژوهی و توانمند سازی جامعه مطابق سیره امام علی(ع) بیان داشت: معرفی شخصیت علمی امام علی (ع)، اهمیت دانش آموزی در احادیث ایشان، بیان فواید علم و دانش از منظر این امام همام، چگونگی پاسداشت مقام معنوی دانشمندان حقیقی و آسیب شناسی خطراتی که متوجه دانشمندان است از جمله اهداف نگارش این مقاله هستند.

این مولف عنوان کرد: امام علی(ع) گنجینه علوم آفرینش بوده که علاوه بر علوم دینی در علوم غیردینی همچون فقه، ریاضیات، نحو، تفسیر و پزشکی از تبحر زیادی برخوردار بودند.

صفاری افزود: امام علی(ع) برای تشویق هر چه بیشتر فراگیری علم در فرهنگ جامعه عمومی از صنعت تشبیه بسیار استفاده می کرد و تشبیه علم به ظرف، دوست، گنج، چراغ، زینت و عدالت ورزی تنها گوشه ای از احادیثی است که این امام بزرگوار در زمینه اهمیت علم آموزی مطرح کرده اند.

وی با اشاره به اینکه از نظر امام علی (ع) چهار علم بایستی همواره مد نظر قرار گیرند اضافه کرد: علم فقه برای برپایی دین، علم طب برای شناسایی امراض، علم نحو برای مصونیت از خطا در گفتار و علم نجوم برای شناخت زمان از جمله علوم مورد تاکید امام علی (ع) بوده اند.

صفاری به ثمرات علم آموزی از منظر امام علی (ع) اشاره کرد و اظهار داشت: علم آموزی سبب نابودی جهالت، هدایت یافتگی فرد، رسیدن به سعادت و خوشبختی، ارزش بخشی به دارنده علم و ترفیع اخلاق و ادب آدمی خواهد شد.

وی داشتن تواضع و فروتنی، تزکیه نفس، تقوا و پرهیزکاری، حلم و بردباری، تحقق عدالت اجتماعی و پاسداشت منزلت علم و دانش را از جمله ویژگی های دانشمندان از نگاه حضرت علی(ع) دانست و گفت: رعایت ادب و احترام، رعایت ادب سخن گفتن و نشستن، پرسشگری بجا و منصفانه و بدور از غرض ورزی و پرهیز از خسته کردن معلم از جمله حقوقی است که دانشمندان نسبت به متعلمین خود دارند.

صفاری به برخی آفات و لغزش های دانشمندان اشاره کرد و بیان داشت: عدم تناسب خرد و دانش، کبر و خودپرستی، ناپختگی کلامی و ... از جمله لغزش های دانشمندان از دیدگاه امام علی(ع) محسوب می شوند.

وی به مهمترین نتایج حاصله از مقاله خود اشاره کرد و گفت: شناسایی علوم مفید در پرتو بیانات علوی، بازخوانی شاخصه های دانشمند حقیقی، تاکید بر وظایف و حقوق دانشمندان مسلمان، وسعت بینش اسلامی در برخورد با علوم وارداتی، تبلور علوم مختلف در شخصیت امام علی(ع) و لزوم پایبندی به مبانی دینی در عمل به علوم نوین از نتایج این مقاله هستند.

کد خبر 2454171

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha